Julen är hääär....

I fredags (förra veckan) var det dags för Luciafirande. Elin och jag var sena som vanligt, men denna gången var det faktist inte mitt fel. Skyller helt och hållet på Elins lokalsinne som är ännu sämre än mitt, när man till och med kör vilse med GPS ; )

Vi skulle vara här i Burlingame vilket var kanon för mig. Vi skulle vara där mellan sex och halv sju, och Elin och jag kom inspringandes vid 10 i sju. Vi flummade runt bland allt folket i fem minuter och letade efter vart vi skulle byta om innan vi hittade alla inne på tjejtoan. Ingen tid för genrep här inte. Jag fick på mig ett linne som var 20 cm för kort men det var det enda som fanns.
Själva framträdandet gick bra. Innan uttåget så läste Lucian en vers och hon glömde brt sig lite, vilket bara blev ännu bättre eftersom hon improviserade och önskade alla en kul jul ; ) Svårt att hålla sig för skratt efter det!



Luciatåg: http://www.youtube.com/watch?v=coRE8V059Yk

Luciatåg: http://www.youtube.com/watch?v=42ua8kUSIqo

Efter det var det dags för julbord. Så oerhört gott! Åt massa gravad lax, sill och köttbullar. Vi sjöng svenska snapsvisor, dansade ringdanser och hade oerhört roligt. Som jag sagt så många gånger förr, man har aldrig vart så svensk som när man är utomlands.
Medelåldern på stället var ca 70 skulle jag tro, men det var mer fart i alla andra än Elin, Kristian & mig. Var femte minut var det dags för en ny snapsvisa och botten upp på slutet så klart. Elin körde så hon fick shotta vatten, och jag är ingen stor fan av brännvin. Kristian däremt anammade seden och fick säkert i sig tio stycken. Såklart var ringdansen efter alla dessa shots så alla var glada i hågen. Tanterna var som galna i Kristian och stod och ryckte i honom för att få nästa dans ; )
Till efterätt var det kletig ricepudding med russin i. Jag förstår inte att allting alltid ska förstöras med russin!! Jag pillade bort dem så gott jag kunde och hällde på massa saftsås. Mumma!



 

Allt började dra sig mot sitt slut runt tio, halv elva-tiden. Då drog vi vidare till vårt stammishak Straits. Kristian förbättrade sin redan långt gångna fylla och jag tog det rätt easy för en gång skull. Oerhört roligt att se någon annan hantera drickan dåligt för en gång skull. Det bästa var när vi lämnade av Kristian och han först stod och vingla när han köpte sin tågbiljett. Ännu roligare var det när han precis skulle gå på tåget och sa: Jag har ju inte köpt någon biljett men det fixar jag.... Dåligt närminne eller dåligt spritsinne? ; )

På lördagen var jag hyffsat trött men inget bakis. Det har ösregnat här de senaste två veckorna...VÄRRE än London ösregn, och lördagen var inget annorlunda tyvärr. Pojkarna håller på att bli galna av att vara inomhus hela tiden.
Efetrsom vi bor en liten bit från Downtown har jag letat efter en cykel och tillslut hittat en perfekt Ylva-cykel för bara $45. Mike följde med mig för att kolla på den eftersom addressen var ett dodgy lagerhus utanför stan. Killen hade ca 20 cyklar i olika storlekar, former och färger. Jag slår vad om att han var snickare by day och cykeltjuv by night. Cyklen verkade okej iallafall så nu är jag stolt ägare av The Pink Eagle.

På kvällen gjorde sig Abby & Mike redo för sin James Bond-fest. Klädkoden var valfri James Bond karaktär. Jag tyckte de skulle gå som en Oliv och ett Martini-glas. Efter en del övervägande så röstades dock det förslaget ner. De valde tillslut Pussy Galore och OddJob.

 

 I tisdags hade jag min lediga dag. Då var jag inne i City igen. Hälsade först på Elin i Lake District. Hon visade mig sitt hus och området där hon bodde. Jättemysigt med parker runtomkring men ändå nära till affärer och resturanger. Hon hade Annas pepparkakor hemma så snuvade åt mig två stycken ; )
Efter det var jag ÄNNU en gång på väg mot Fishermans Wharf för att fixa de allra sista julklapparna. Inte lika kallt denna gången utan riktigt mysigt. Jag börjar lära mig att hitta och hur kommunaltrafiken fungerar så det är skönt.

På kvällen var jag hos Kristian i San Carlos. Vi lagade spagetti och köttfärssås till hans hostparents och kladdkaka med glass till efterätt. Tyvärr så missade vi lite med konverteringen från gram till cups och ounces, så det blev 150 gram smör istället för 100. Snacka om kladdig kladdkaka. Smakade lite väl smörigt men den funkade.
Efter maten fått vila en stund gick vi för att kolla in Eucalyptos Road. Det är en gata i San Carlos som de pyntar helt gaaaalet mycket. Om det bara vart snö också så hade jag vart i himlen!! Det var fler lampor än Lisebergs julmarknad!

Film från gatan: http://www.youtube.com/watch?v=HVZ3N5O5pio



Som jag nämnt tidigare har jag bestämt mig för att bli sportfåne så igår kollade Kristian och jag på vår sjätte match med San José Sharks, NHL för er som inte vet. De har förlorat fem gånger i rad, det vill säga alla matcher jag sett så mitt hopp har för länge sen dalat. Igår var det däremot dags och vi vann med 4-1. Kristian och jag hade våra Sharks-tröjor och Råmeå hade sin Sharks maskot Frosty.

Äkta supportrar:  

Nu är det dags att packa för imorrn bär det av till Austin, Texas över jul och nyår. Mike är tvungen att åka till Jacksonville på business så vi blir tre barn och tre vuxna imorrn eftersom Evelyne ska med också. Mike kommer efter på måndag... To Be Continued....

Men San Fran har blivit kaaaaallt....

Äntligen har jag tid att sitta ner pch uppdatera lite. Så fort det slog om till december har julbestyren dominerat min vardag plus tre födelsedagsbarn varav två fyller jämnt (Stig, mamma & Olof kan känna sig träffade)

Jag ska försöka komma ihåg vad jag har haft för mig de senaste två veckorna men eftersom jag jobbar både veckodagar och helger så tappar jag lätt tidsuppfattningen.

Efter att jag övningskört en gång med Abby har kört själv sen dess. Mest bara ner till Burlingame och en gång till San Mateo. Har hållt mig borta från motorvägarna än så länge. För att förklara så är Hillsborough, där jag bor, Rismåla med bostäder och en skola, och Burlingame är Downtown, som Nybro. Jag ska ta mitt Californian Driving Licence efter nyår, vilket inte kommer vara så svårt eftersom man bara kör en runda på parkeringen ; )

Fredagen efter Thanksgiving var Abby, jag & Evelyne (nannyn) med pojkarna på en tågutställning i Golden Gate Park. Alla tre är galet förtjusta i tåg så de första 10 minuterna stod de som fixerade och bara tittade på tågen som gick förbi. De hade byggt upp San Francisco av endast återvinningsmaterial. Det var riktigt coolt och man såg bara helheten, inte att det var gjort av gamla flingpaket, kretskort & kapsyler

Det är såhär man ska använda kretskort - Tak i modellbygge (Eller hur Jimmy & Linus ;)



Eftersom jag skulle vara ledig hela helgen var Elin, Kristian & jag ute här i Burlingame på kvällen. Vi gick till en resturang / bar som hette Straits. Eftersom Elin bara är 19 och åldersgränsen på att dricka alkohol i USA är 21 så skickade vi in henne på toaletten så fort vi kom innanför dörren. Kristian och jag gick fram till baren och beställde, fick visa fram leg, och när vi satt oss ner smög Elin fram sen var det full fart in i dimman ; ) Bättre blev det när vi hittade Absolut Vodka Kurant bakom baren och jag fick den briljanta idéen att shotta....som vanligt. Det sved både i plånboken och i huvudet dagen efter.



De tre musketörena 
som Elin sa;

Dagen efter så var vi inne i City och shoppade på Westfield som är ett ENORMT shoppingcenter, med mer än 180 butiker under samma tak. Vi var där en halv dag och lyckades inte ens ta oss upp på andra våningen...av nio totalt. Inte så konstigt när man tänker på att deras area är 1,5 miljoner sq feet, vilket är ca 140 000 kvadrat meter....ngt större än kvasten med andra ord.
Jag var däremot alldeles för trött och bakis för att inse jag var i himmelriket och fokuserade mest på min varma choklad. När hungern tog över gick vi till Chinatown. Elin & jag valde Dim Sum-tallrik vilket resulterade i att vi stoppade i oss en del mer eller mindre goda och oidentifierbara saker. Till efterrätt fick vi varsin lyckokaka och mitt meddelande var "Yor financial life will be secure and beneficial". Detta visste jag sedan länge att det var ren lögn eftersom jag tycker om shopping alldeles för mycket.

Inte överdrivet 
pigga själar i Chinatown

På söndagen dödade jag några timmar i San Carlos med Kristian på Starbucks. Drack varm choklad och åt choklad som vi köpt av några skolbarn...visst är man snäll! På eftermiddagen tog vi tåget till Palo Alto, kan jämföras med Kalmar fast större. Gick runt och kikade lite, åt medelhavsmat, sen vid halv sju var det dags för Luciaövning med The Young Scandinavian Club. Det gick bra, man har ju vart med på ett gäng Luciatåg vid det här laget. Vi skulle uppträda på ett julbord den 11:e December. Elin skulle åxå vara med fast hon kunde inte komma till övningen. Kristian skulle bara vara med på julbordet och inte i lussetåget...mer om det i nästa inlägg.

Jag hade inte förväntat mig att Californien skulle ha en vinter men det har blivit riktigt kallt!! Jag var inne i Fishermans Wharf igen förra tisdagen och hade förväntat mig liknande väder som sist. Kunde inte haft mer fel!!! Jag var tvungen att köpa en långärmad endast för att inte frysa ihjäl. Det var inte alls lika mysigt som sist. Och där finns inga affärer som man kan gå in och värma sig på heller utan alla har öppna väggar. Brrr....
Fick värma mig med lite Clam Chowder (musselsoppa) och färsk krabba. Mumsfillibabba!!!
Provade även på att åka gammeldags Cable Car (Spårvagn). Det var roligt att ga gjort det men gick ganska segt och man fick hålla i sig i de branta backarna annars gled man iväg på de hala sätena.



Äkta sportsfan som jag har bestämt mig för att bli så var jag ju tvungen att kolla in San Francisco Giants hemmaarena. Det vill säga Baseball för er som inte vet. Tyvärr var den stängd, säsongen börjar ju inte förrän i April, men den var snajsig utifrån iallafall. Arenan ligger precis vid Mike's jobb och de brukar få gratisbiljetter ibland så jag hoppas på att kunna snuva till mig en. Jag är lite i valet och kvalet eftersom jag alltid vart ett Yankees fan...även om jag fortf inte vet hur baseball funkar eller någonsin sett ngn match...men de har fina tröjor och kepsar (man måste ju se det relevanta), men jag känner ett visst ansvar att heja på mitt hemmalag. Yankees vann ju The World Series 2009 medan Giants inte ens kvalificerade till Play Offs. Det är ju inte så roligt att heja om laget inte ens får spela. Jag har ju ett par månader till på mig att bestämma mig.

AT&T Park - 
Home of the San Francisco Giants

Thanksgiving med mera...

Klockan 12 på dagen började Mike med kalkonen och fortsatte med flera olika stuffing, tranbärssylt, sås, potatismos etc. Abby var högra hand och gjorde även äppelpaj.
Sex timmar senare var det dags för mat. Ett annat par var över med deras tvåårige son, och med fyra småttingar i huset var det totalt kaos. Barnen grät i omgångar, sprang runt, hittade på hyss och var allmänt illbattingar. Alla slängde i sig maten på en kvart och sa nej till både en andra portion och efterrätt fast man egentligen ville ha. Inte direkt familjehögtid med matro ; )
Det gjorde jag upp dagen efter då jag hade full Thanksgiving dinner till både frukost och lunch...just nu mår jag illa jag bara hör ordet kalkon.


När Thanksgiving är över börjar julen så det var dags att åka till Julgransfarmen för att införskaffa årets julgran.  Där fanns säkert 15 olika sortets granar att välja mellan och de hade till och med snögubbar gjorda av julgranar. Vi åkte tomtetåg som spelade julmusik och över oss singlade det ner fejksnö. Vi hjälpte alla till att välja en fin gran, sen fick Mike såga ner den. När granen fällts ropade Roark "MORE!!!" Tyvärr var det roliga över och på vägen hem åkte vi över till kusten vilket var jättefint och JÄTTEhöga vågor. Säkert bra surfställe men ca 8 grader i vattnet...mindre roligt.

                                

På kvällen hade vi avskedsmiddag för Keri med äkta Sydafrikansk Braai (barbeque). Kristian, en svensk au pair från gbg som gick i samma introduktionskurs som Elin kom över, och Keri's au pair kompis Robynne som också är sydafrikan. Det var jätteroligt och Mike försökte sig på sin sydafrikanska dialekt vilket lät som en lysande irländsk pirat-imitation ; )



På lördagen jobbade jag till ett sen var det dags att säga Adjö till Keri. Det var väldigt ledsamt trots att vi bara känt varann i en och en halv vecka. Det har vart jätteskönt att ha henne att prata med, både om familjen och allt annat.
Jag hann däremot inte vara ledsen så länge för sen bar det av till San Carlos för att hälsa på Kristian och hans värdfamilj. Elin & Kristian mötte upp mig vi tåget. Det var supervarmt och jag hade mina höga svarta stövlar. BIG MISTAKE när jag insåg att vi skulle gå hem till honom vilket var 20 minuter uppförsbacke. Herregud vad glad jag var när vi kom fram....och svettig. Han visade oss runt i huset och gav oss lite vatten innan han kom med den briljanta idén att vi skulle gå till högsta toppen i San Carlos och se utsikten. Det lät som en jättebra idé när han sa det skulle ta 10 minuter, en kvart..... Det lät som en mindre bra idé när vi gått i en halvtimme och Kristian sa i varje vägkorsning "Jag trooooor det är häråt"



Efter nästan en timme av bara branta uppförsbackar var vi äntligen framme. Utsikten var underbar och visst var det värt det men andra skor rekomenderas starkt!

Efter ungefär en kvart var alla kalla för det blåste så mycket så dags att knata ner igen...mot slutet hade jag inte många positiva tankar kvar men försökte fokusera på den goda maten Kirsten & John, Kristians värdföräldrar höll på att göra. När vi väl kom hem satt den kalla ölen som en smäck! Till efterrätt fick vi pumpapaj med vaniljglass....Guuudomligt!
När vi vilat upp oss en stund var det ännu igen dags att knata ner till Downtown. Det var ju ändå lördagkväll och hade ännu inte invigt onykterheten i USA. Vi satte oss på en uteservering och drack rosévin, flaska 127 detta året ; ) Bästa! Kändes skönt att komma ut ut huset lite och bara slappna av och inte tänka så mycket. Fast kändes ganska overkligt att sitta på en uteservering i t-shirt i slutet av November och ändå vara varm.


Under age drinking                     Dance move: The shower

Kvällen innhöll en del missförstånd då en göteborgare, en lund/malmö-bo och en blandras försökte kommunicera. Höjdpunkten var när Kristian skulle förklara vägen till tågstation, och sa vi skulle svänga vänster efter tappen och pekade rakt fram. Både Elin och jag stirrade blint och såg ingenting. Vi stod båda tysta ett par sekunder och tankarna rusade åt alla håll medans vi försökte komma på vad han sa.
- Menar du bakom bensinstationen? (Det måste vara något där bakom vi inte ser tänkte Elin)
- Atapp? Vilken atapp? Vad är en atapp? (Ett slags avstånd tänkte jag)
Kristian bröt ut i gapskratt åt åsynen av två väldigt förvirrade själar som febrilt försökte förstå vad han menade... Äntligen förstod jag hur Viktor kände sig när jag kallade honom tyken. Pappa har lärt upp mig rätt väl i det göteborska språket men detta kammade noll respons i huvudet. Tydligen betyder tapp bensinstation så Kristian tyckte det var rätt roligt när vi sträckte på oss och försökte se bakom själva bensinstationen och hitta tappen. (Elin & jag planerar en ljuv hämnd)

Det blev ingen kyrka för mig igår. Var alldeles för trött och hade till och med lite huvudvärk på morgonen. Skulle jobba från elva till sju så behövde så mkt sömn jag kunde få. Hade ett långt prat med Abby igår om hur det kändes i familjen osv. Jag förklarade att jag ibland kände mig mer som en anställd än en del av familjen och att det kändes som de ville vara själva när jag slutat jobba. Hon sa att det inte alls var så utan de båda tyckte det var skönt att jag var annorlunda Keri som visade att jag ville umgås även på fritiden. Det var jätteskönt och nu känns allt jättebra. Så igår satt vi och kolla på amerikansk fotboll och åt popcorn. Jag berättade att Olof spelat och även om min väldigt korta rugbykarriär.

                       
                                    Smerklo Family

Idag har jag övningskört för första gången. Det var inte alls så svårt som jag trott. Man behöver ju inte göra någonting. Bara gasa och bromsa! Det ända som är svårt är alla gigantiska bilar, smala vägar och snäva kurvor och backrön, men det ska nog gå bra tillslut. Glömde bara stanna vid en stoppskylt ; )

Tack för alla kommentarer och fortsätt gärna med det så jag vet att ngn läser här. Jag brukar svara på alla med en egen kommentar.
(Bilder från julgransfarmen kommer imorrn)

RSS 2.0